Tips: Locatie

Het locatie of het omgeving, zal bepalen wat er mogelijk is. Als het locatie in een foto studio is zal hoogstwaarschijnlijk een achtergrond gebruikt worden om de foto op te vullen. Een achtergrond is een eenvoudige rol van papier, vinyl, gekleurd of niet, dat op een statief, muur of plafond hangt. Een muur kan ook gebruikt worden als achtergrond. In principe heeft het seizoen en het uur van de shoot geen belang als het doorgebracht word in een foto studio.

Brussels streetBrussels street

Met het op locatie zijn, beperkt dit wat er als materiaal meegebracht kan worden en wat er gebruikt kan worden. Meestal is het niet toegelaten om een achtergrond systeem of flitsers met licht statieven te gebruiken. En mocht er op locatie een achtergrond "beeld" nodig zijn, zal een muur of de omgeving de enige optie zijn die ter beschikking is het beeld op te vullen. Mocht een achtergrond systeem toegelaten zijn op dat locatie, de wind zou hem kunnen weg blazen en kan mensen kwetsen. Het is technisch ook bijna onmogelijk om een achtergrond systeem mee te sleuren, dit door het volume, grootte en gewicht. Het rol papier is tevens zeer fragiel en vinyl relatief zwaar.

What's up?What's up?

Het voordeel van op locatie te zijn, is dat er verschillende omgevings- achtergronden kunnen gebruikt worden. Op locatie kunnen wij wandelen en steeds stoppen en shooten als we een leuk plekje hebben. U zal dan ook niet steeds dat zelfde achtergrond hebben op uw foto's. Tevens, met fotografische uitrusting kunnen wij ervoor zorgen dan het achtergrond vaag gemaakt word en u zo dus laat uitspringen van het achtergrond. Een locatie shoot geeft ook dat natuurlijk sfeer. Een natuurlijk omgeving (natuur, steen, kamer, straat, landschap) kan gewoon dienen als achtergrond.

Het groot nadeel van een buiten shoot, is dat met geen volledige controle heeft van het licht. Men schakelt zomaar de zon niet aan of uit. Laat staan lichter of harder zetten. Een studio verlichting is meestal voorafgaand ingesteld en vervolgens worden de instellingen aangepast aan het huidtype van het model. Meestal zal het licht configuratie dan ook min of meer zo blijven voor de hele foto sessie. Op locatie, met het ongecontroleerd licht, moet met de instelling van de flitsers en of camera instelling steeds aanpassen als het model beweegt van het lichtbron. Of nog als er ineens wat meer zonlicht door de wolken komt. Het is ook misschien nodig dat een paar test shots hoeven gedaan te worden vooraleer wij aan de slag kunnen. Dit heeft dus als gevolg dat een op locatie shoot wat meer tijd in beslag neemt.

Industrial mess, some call that URBEXIndustrial mess, some call that URBEX

Met een buiten shoot zijn er nog andere aspecten dat het wat moeilijker maken. Bijvoorbeeld het omwisselen van kledij. Het is altijd aangeraden om een groot handdoek mee te nemen. Dit kan het assistent zo vasthouden dat u verborgen bent. Of nog een handdoek om op te zitten als u bv van schoenen moet wisselen. Het zou ook kunnen dat u zich moet omkleden in de auto, struiken of nog achter iets groots genoeg dat u verbergt van de mensen. Dit om uiteraard uw intimiteit te preserveren. Alleszins, moest u zich hoeven om te kleden, dan gebeurd dit sowieso op een heel discreet manier en uit het zicht. In het praktijk is dat eigenlijk geen probleem, juist iets waar we rekening moeten mee houden. Het is niet dat u zich zal moeten omkleden in het midden van de straat tussen de mensen. En indien wel, dan is dat uw eigen keuze en uzelf weet waar uw limieten staan. Ik zal het ook niet slecht opnemen mocht u een slecht gevoel hebben om u op locatie om te kleden!

Model: AurélieModel: Aurélie Vdb

Het kiezen van een locatie en zijn elementen kan een moeilijke keuze worden. Nuances van groen en bruin zijn kleuren die goed zijn voor natuurlijke achtergronden. Ruwe muren of moderne constructies hebben ook meestal kleuren die goed aanvoelen. Mensen hebben graag om een foto sessie in het natuur te doen zoals een park, bos, (kasteel) domein of wat dan ook als natuurlijk omgeving. Anderen opteren meer voor verlaten gebouwen. Tenzij u dan opteert voor een binnen / buiten locatie in een huis dat een bepaalde sfeer heeft. In het algemeen is een locatie waar niet veel mensen aanwezig zijn het ideaal. Als er teveel mensen aanwezig zijn zal u gemakkelijk verstrooid worden of zal er een ongemak aanwezig zijn. Dit ongemak zal dan ook zichtbaar zijn op de foto's. Ook is de grootte van de achtergrond, zoals bv. een kasteel leuk. Vergeet dan niet dat u het onderwerp bent, en niet het kasteel. In de praktijk is het ook niet altijd haalbaar om u duidelijk op de foto te hebben met het volledig kasteel in de achtergrond. Onze bedoeling is ook niet om vakantie snapshots te maken waarop u amper zichtbaar bent.

Model: El Tiburon Stylist: Maison Française

Het locatie heeft ook nog een impact over het beschikbaar licht. We zullen het later nog hebben over licht. Waar u nu al rekening mee kan houden is over flitslicht op locatie met licht statieven en licht vormers (softbox, paraplu) dat het aandacht van de mensen kunnen nemen. Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig en sommige zullen dan misschien even meekijken. Het is daarom belangrijk dat u dat zeker onthoud. Of misschien gewoon al psychologisch voorbereid.