Tips: Licht (tijd van de dag)

Pontiac WatchPontiac Watch

De tijd (uur) waaraan we aan een foto sessie werken, zal een impact hebben over het licht kwaliteit, dus de stijl van de uiteindelijke foto's. Dit is niet relevant voor een studio shoots waar we controle hebben van het licht.

What's up?What's up?

Algemeen gesproken, het slechte uur om te shooten is tussen 11:30 en 14:30 op een mooi zomerdag. Dit als u een buiten shoot west en het weer te mooi is. De zon is dan recht boven en het licht op vol vermogen. Dit geeft als neven effect dat het harde schaduwen geeft op onze gezichten. Mensen hebben dan ook de neiging om de ogen lichtjes dicht te knijpen wat dan ook niet echt een mooi resultaat geeft op foto. Het is zeker mogelijk om tijdens die uren te shooten buiten, maar dan moeten wij er rekening mee houden om plekjes te vinden waar schaduw is. Desnoods voegen wij extra licht toe met flitsers. Mocht het die dag bv goed bewolkt zijn, dan zijn die uren wel ideaal. Het zonlicht dat op de wolken schijnt zal een groter en kwalitatief lichtbron van maken. Alsof wij met een heel grootte softbox werken. Op bepaalde locaties, bijvoorbeeld in een dicht begroeide bos, is het ook best aangeraden om rond de middaguur te shooten. Tijdens andere uren zou het best wel zo kunnen zijn dat het er gewoon te donker is.

Het gebruik van flitsers en licht vormers (softboxen, paraplu) zal een extra stijl en toon geven aan de foto's. Een flitsers moet ook niet op vol vermogen gebruikt worden, vooral als er al een sterker lichtbron (zon) aanwezig is. Alleszins, wij kunnen het intensiteit van het zonlicht ook niet veranderen, dus zullen wij ermee moeten werken. Als het beschikbaar licht kwalitatief genoeg is, gaan we zeker vermijden om met flitsers en licht statieven te werken. Want dat brengt toch een zekere sleur last met zich mee. Desnoods kan een reflector kan ook wellicht gebruikt worden en is wat minder sleur werk. Op een buiten locatie wensen wij in het algemeen zo flexibel en lastvrij te zijn. Vooral als er een flinke wandeling is naar de verschillende leuke plekjes.

Heel vroeg of heel laat buiten shooten zal ervoor zorgen dat wij geen andere keuze hebben en het noodzakelijk is om extra licht toe te voegen als wij u correct hoeven te belichten. Dit dankzij flitsers en licht vormers is dat geen probleem. Dit geeft een aparte stijl en sfeer. Kleuren van de flitsers kunnen ook wel aangepast worden zodanig dat het licht sfeer even is.

De gouden uren (golden hours), de eerste a tweede uur naar zonsopgang of laatst 2 uren voor zonsondergang zijn ook super mooi uren om buiten te shooten. De zon is dan veel minder krachtig en veel minder hoog in de lucht. Het algemeen geel of roze getinte kleur van de zon geeft ook een extra stijl dat zeer gewaardeerd word. Dit kleur tint is dan ook veel zachter en geeft zo een romantische sfeer. Het is ook een mooi opportuniteit om om de zon mee in beeld te hebben en om van die "sun flares" te maken. Hoewel "sun flares" ook wel kunnen aangebracht worden tijdens het nabewerken van de foto's. In ieder geval, tijdens zo een uren is het waarschijnlijk noodzakelijk om met flitsers en kleur gels te werken.

Een ander groot punt is het weer en seizoen. Men kan geen exotisch sfeer hebben in het midden van de winter met sneeuw op de grond. Als het regent, zou het best kunnen dat de shoot afgelast word vooral als wij een mooi weer sfeer op de foto's wensen. Een foto sessie in de regen zal zeker 2 extra assistenten om de paraplu's vast te houden. Het model kan eventueel in de regen staan als dat de bedoeling is, maar het fotografisch materiaal moet beschermd blijven. Ook al is het materiaal "weather proof" (vocht en stof bestendig) is het niet water bestendig.

De optimale shoot uren in de winter (of op een volledig bedekt wolken dag) zal niet om de zelfde uren zijn als in de volle zomer. Ideaal, vooraleer u een buiten shoot gaat inplannen, hou u het weerbericht in de gaten en kijkt u naar het aanwezige licht. Dit zou al een goede indicatie geven.